Theo van den Hoven
Relatie- en gezinstherapie - Contextuele therapie

© 2019 Theo van den Hoven

Vergoedingen door zorgverzekeraars 2016

In de meeste gevallen wordt de behandeling (gedeeltelijk) vergoed op basis van mijn registratie bij het NVPA en RBCZ. Bovenstaande bedrag voor relatie of gezinstherapie kan worden gesplitst in twee nota’s, zodat iedere partner bij zijn of haar zorgverzekeraar kan declareren. Een verwijsbrief van je huisarts is in dit geval niet noodzakelijk.


Een aanvullende verzekering is regelmatig voordeliger dan de basisverzekering:

•Als er meerdere personen meedoen aan een therapiesessie kan het bedrag in onderling overleg worden gedeeld en krijgt ieder een factuur met het verdeelde bedrag. Je besteedbare bedrag van de aanvullende vergoeding raakt minder snel op.

•Als je aanspraak maakt op de aanvullende verzekering hoef je geen eigen risico van € 350 te betalen.


Therapeuten die via de aanvullende verzekering worden vergoed, zijn lid van erkende beroepsverenigingen welke met de zorgverzekeraars onderhandelen over de vergoedingen.


Hier vindt u een overzicht van zorgverzekeraars en hun vergoedingen 2016 op de website van beroepsvereniging NVPA en RBCZ. Om geheel zeker te zijn dat uw zorgverzekeraar op basis van uw aanvullende polis vergoed, adviseer ik u, rechtstreeks contact met uw zorgverzekeraar op te nemen.De therapiekosten zijn volledig aftrekbaar van de belasting als er sprake is van verwijzing door een huisarts. De basis van de verwijzing moet dan zijn ‘psychisch lijden’.

Heeft u een eigen bedrijf? Dan kunt u contextuele therapie als persoonlijkheidsontwikkeling onder beroeps- of bedrijfskosten fiscaal aftrekken, mits de problemen/klachten, werkgerelateerd zijn.


Vergoeding via de Gemeente


Therapie voor (gezinnen met) kinderen en jongeren wordt in sommige gevallen vergoed door de gemeente. Je hebt hiervoor een beschikking nodig van de gemeente. Een beschikking kan worden aangevraagd met een verwijzing van de huisarts, of via de generalist van het WIJKteam van jouw wijk of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).


Bekijk hier het vergoedingenoverzicht. Wil je gebruik maken van deze vergoeding, dan dien je zelf de factuur in bij jouw zorgverzekeraar.


De aanvullende verzekering is regelmatig voordeliger dan de basisverzekering:


•Als er meerdere personen meedoen aan een therapiesessie kan het bedrag in onderling overleg worden gedeeld en krijgt ieder een factuur met het verdeelde bedrag. Uw besteedbare bedrag van de aanvullende vergoeding raakt minder snel op.


•Als u aanspraak maakt op de aanvullende verzekering hoeft u geen eigen risico van € 350 te betalen.


Therapeuten die via de aanvullende verzekering worden vergoed zijn lid van erkende beroepsverenigingen welke met de zorgverzekeraars onderhandelen over de vergoedingen.


Ook andere instanties kunnen u helpen met de vergoeding. Het UWV en studenten hebben vaak speciale regelingen of via het Persoonsgebonden budget. Bovendien kunnen studenten via studiefondsen kijken of er nog vergoed wordt.


Bekijk hier het vergoedingenoverzicht. Wil je gebruik maken van deze vergoeding, dan dien je zelf de factuur in bij jouw zorgverzekeraar.


https://nvpa.org/verzekeringen/public


Tarieven (incl BTW) per zitting

 

€ 90


€ 90


€ 90Fiscale regelingen

De therapiekosten zijn volledig aftrekbaar van de belasting als er sprake is van verwijzing door een huisarts. De basis van de verwijzing moet dan zijn ‘psychisch lijden’. Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je contextuele therapie als persoonlijkheidsontwikkeling onder beroeps- of bedrijfskosten fiscaal aftrekken, mits de problemen/klachten, werkgerelateerd zijn.Vergoeding via de gemeente

Therapie voor (gezinnen met) kinderen en jongeren wordt in sommige gevallen vergoed door de gemeente. Je hebt hiervoor een beschikking nodig van de gemeente. Een beschikking kan worden aangevraagd met een verwijzing van de huisarts, of via de generalist van het WIJKteam van jouw wijk of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Ook andere instanties kunnen u helpen met de vergoeding. Het UWV en studenten hebben vaak speciale regelingen of via het Persoonsgebonden budget. Bovendien kunnen studenten via studiefondsen kijken of er nog vergoed wordt.Bekijk hier het vergoedingenoverzicht.Wil je gebruik maken van deze vergoeding, dan dien je zelf de factuur in bij jouw zorgverzekeraar.